Veilingen

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe onze bloemen en planten terecht komen in onze winkels? Lees dan hieronder het verslag van een gemiddelde dag op de veiling. Deze wordt overigens 3 keer per week (2 keer bij rustige periodes) door ons bezocht zodat u altijd verse bloemen heeft. Normaal gesproken zijn wij op de maandag, woensdag en vrijdag op de veiling te vinden.

03.30 uur! De wekker gaat, want om 04.00 uur vertrekken we met de Rick’s Bloemen vrachtwagen richting Aalsmeer naar de (Royal FloraHolland) bloemenveiling die om 06.00 uur begint. Daar zijn wij altijd met 2 personen aanwezig omdat de bloemenveiling en plantenveiling tegelijkertijd zijn. De ene persoon koopt daarom bloemen in, en de ander de planten.

Na op de laptop ingelogd te zijn met meer dan 1000 andere kopers begint het bieden op alle planten en bloemen die voorbij komen. Deze komen overigens overal vandaan. Zowel uit Nederland als uit het buitenland en worden opgeslagen in grote hallen waar het koud is, namelijk de koelcellen (deze is 43.000 vierkante meter groot, dat is ongeveer gelijk aan 6 voetbalvelden). Als een bloem het koud heeft, blijft deze bloem mooi dicht, zodat je hem langer kan bewaren. Planten worden niet koel bewaard, die worden in een gewone hal in de veiling gezet.

Bieden op de veiling

De veilingklokken

Vele kopers in de zaal

Eén van de vele koelcellen

Maar terug naar de veilingklok en het kopen van onze planten en bloemen in onze winkels. Er wordt geveild ‘bij afslag’. Hier begin je met een hoge prijs. De prijs op de klok wordt steeds lager en zijn wij de eerste die aangeven (door op een knop te drukken) de partij te willen kopen, dan krijgen wij de bloemen of planten. Kortom, druk je te vroeg, dan betaal je een te hoge prijs. Maar, ben je te laat, dan gaat een ander er vandoor met de bloemen of planten. We moeten dus continu alert blijven om de beste prijs te krijgen en zodoende de bloemen of planten voor een zo scherp mogelijke prijs aan u als klant te kunnen aanbieden.

Nadat wij alle planten en bloemen hebben gekocht (we zijn meestal klaar tussen 09.30 en 11.00 uur op de veiling) begeven we ons richting de distributiehal waar we eerder op de dag onze vrachtwagen hebben geparkeerd. Door de zogeheten ‘verdelers’ worden onze gekochte goederen in een vak vlakbij onze vrachtwagen afgeleverd.

Maar dan zijn we er nog niet. Omdat we beschikken over 5 winkels, verdelen we alle ingekochte bloemen en planten op 5 gelijke stapelwagens. Hier zijn wij een aantal uren mee bezig waardoor we uiteindelijk meestal tussen 13.00 uur en 16.00 uur met de vrachtwagen weer richting het Oosten kunnen rijden. We nemen meestal voor 3 winkels aan goederen mee in onze vrachtwagen, de overige 2 winkels worden in de nacht nabezorgd.

Verdelers distribueren geveilde bloemen

Geveilde bloemen distribueren

Sorteren van bloemen en planten

Inladen en op naar onze winkels

Aangekomen in Twente (tussen 15.00 uur en 18.00 uur) bevoorraden we indien nodig de winkels met de minste voorraad. De volgende ochtend om 06.00 uur voordat de winkels open gaan, bevoorraden we de resterende winkels.

En een dag later, dan begint het hele verhaal weer van vooraf aan.